Встановлюємо OpenVPN в Ubuntu/Linux Mint

Оновлено 19.12.2022

В цій статті розглянемо швидке та зручне встановлення OpenVPN на ноутбук чи комп’ютер з Ubuntu/Linux Mint на борту.

Розглядати будемо на прикладі Linux Mint. Для встановлення нам знадобиться конфігураційний файл з розширенням .ovpn. Знайти файли конфігурації можна на просторах Інтернету. Я раджу використовувати перевірений сервіс freevpn.me. Заходимо на сайт, переходимо на вкладку Accounts, листаємо вниз, де бачимо кнопку Download OpenVPN Certificate Bundle, це те, що нам потрібно. Качаємо архів з файлами конфігурації. Сайт не закриваємо, він нам ще знадобиться. Розпаковуємо архів, всередині бачимо папку з файлами конфігурацій:

Честно кажучи, я не дуже добре розуміюсь на використані портів, тому не поясню, в чому різниця між пропонованими конфігураціями. Буду вдячний, як що ви стисло розтлумачите мені це питання у коментарях до статті. Я використовую Server1-TCP80.ovpn, на його прикладі й буду пояснювати алгоритм подальших дій. Йдемо у “Керування мережею” > “Налаштування мережі”:

У відкрившомуся вікні знаходимо позначку “+” в нижньому лівому куті вікна:

Натискаємо на цю позначку та у відкрившомуся вікні обираємо пункт “Import from file…”. Відкриється вікно вибору файлів, йдемо туди, куди ми розпакували папку з файлами конфігурації скачану з сайту freevpn.me. Обираємо файл Server1-TCP80.ovpn, після чого відкриеться наступне вікно:

В цьому вікні нам треба ввести логін та пароль користувача. Повертаємось на сайт freevpn.me, на сторінку з якої ми скачували архів з файлами конфігурації. Знаходимо розділ “OpenVPN” та бачимо в ньому пункти “Username” та “Password”. Це те, що нам потрібно. Копіюємо логін та пароль у відповідні поля вікна, після чого натискаємо кнопку “Add”. Все! OpenVPN встановлений у вашу систему та готовий до використання. В меню “Керування мережею” з’явиться пункт “Server1-TCP80“, це і є наш VPN:

Для підключення кликаємо по цьому пунктові, для вимкнення використовуємо перемикач напроти надпису “З’єднання VPN”.

Прохання звернути увагу, що пароль до VPN сервіс freevpn.me періодично змінює. Як що система запросила у вас пароль – зайдіть на сайт сервісу та візміть новий.

Будь ласка, поширте цю публікацію. Дякуємо!

Залишити відповідь